Laatste wijziging: 21-10-2007

Steinbach is een kleine schaal Z (1:220) modelspoorbaan. (2400mm x 400mm)
Railplan.

Mijn huidige modelspoorbaan (nog steeds in aanbouw) is een fictief station aan een zijlijntje, ergens in het zuiden van Duitsland, achteraan in de jaren zestig tot begin jaren zeventig. In deze periode kan ik zowel met stoom als diesel treinen rijden. Omdat ik geen bovenleiding op mijn baan heb, rijden er geen elektrische treinen op deze zijlijn. Voor diegene die bekend zijn met het rollend materieel van de "Deutsche Bundesbahn", de BR050, BR38, BR52, BR78, BR216(Lollo), BR260, V100 en de railbus verzorgen de dienstregelingen. Hier zou een BR64 een welkome aanvulling zijn. Verder zou ik graag een BR23 hebben om af en toe een D-trein te kunnen omleiden via Steinbach.

Daar het merendeel van de commercieel aangeboden gebouwen in schaal Z mij niet aanspreken, probeer ik ze zelf te bouwen van styreen. Tot nu toe heb ik een seinhuis, een goederenloods en een locomotiefloods gebouwd. Hiervoor maak ik gebruik van Evergreen strips, plaat en profieltjes. Muursteenplaat en dakpannen heb je ook van Ratio,Kibri,Volmer en Slatters. (N,2mm is voor mij geloofwaardig genoeg) En niet te vergeten, Kristal Klear van Microscale om ook echt "glas" in de kozijnen te maken. De spoorbrug over de rivier is eigenlijk een verbouwde Pola voetgangersbrug uit het schaal HO programma. Lokmotieven en wagons probeer ik verder te detailleren met hier en daar wat verf en ook weer Kristal Klear. Met de zelf gebouwde draaischijf kan ik mijn stoomlokomotieven met de schoorsteen in de juiste richting zetten. De draaischijf werkt elektrisch, maar het uitlijnen van de sporen gebeurt nog op zicht.

Momenteel bouw ik mijn rollend materieel om naar MTL Magne Matic koppelingen. Met deze koppelingen kan je mooi rangeren. Voor het ontkoppelen op doorgaand spoor gebruik ik elektrische ontkoppelmagneten van Kadee, zo voorkom je dat een doorgaande trein ongewild ontkoppeld wordt. Wanneer je grotere aantallen koppelingen nodig hebt, kan je deze het voordeligst rechtstreeks via postorder in de USA bestellen (In de Model Railroader vindt je adressen).
In de Miba van november 1997 kan je het verschil tussen de beide koppelingen duidelijk zien.

Klik hier voor meer foto's van mijn modelbaan.